De magistrale bereiding, een behandeling die 100% bij je past

Sommige patiënten zijn allergisch of gevoelig voor bepaalde bestanddelen in een geneesmiddel. Andere patiënten hebben het moeilijk om pillen in te slikken. En soms heeft men gewoon een erg specifieke behoefte die niet altijd met een standaardoplossing kan worden behandeld. In zulke gevallen kan de apotheker een geneesmiddel op maat maken, een behandeling die volledig wordt afgestemd op de noden van de patiënt: een magistrale bereiding.

De magistrale bereiding is een geneesmiddel dat 100% wordt afgestemd op de patiënt. De apotheker beschikt over de nodige expertise om zo'n geneesmiddel op maat te bereiden. Dat doet hij op basis van een voorschrift van de arts. Binnen de muren van de officina bereidt hij die gepersonaliseerde behandeling op basis van strikte bereidingsregels en nauwkeurige formules die wetenschappelijk gevalideerd zijn.

Wat is een magistrale bereiding?

Een magistrale bereiding is een geneesmiddel op maat, dat beantwoordt aan specifieke noden van de patiënt. Het kan een zalfje zijn, een tablet, pil, siroop of zetpil… Het geneesmiddel wordt in de officina zorgvuldig bereid door de apotheker en is vaak minder duur dan de klassieke geneesmiddelen die op de markt worden gebracht.

Elk jaar bereiden apothekers een groot aantal van die gepersonaliseerde geneesmiddelen en helpen ze tal van patiënten waarvoor een standaardoplossing geen soelaas kan bieden. We zijn allemaal wel gelijk, maar we zijn daarom niet identiek… 

Een gepersonaliseerde behandeling wanneer een standaardoplossing niet voldoet

Soms voldoet het bestaande aanbod van geneesmiddelen op de markt dus niet voor een patiënt. De dosering (de hoeveelheid werkzame stof) kan te hoog zijn voor een jong kind bijvoorbeeld, of de toedieningsvorm kan een probleem vormen, zoals een grote tablet voor iemand die problemen heeft met slikken. Een allergie of een intolerantie voor bepaalde bestanddelen in geneesmiddelen is ook geen uitzondering. Het kan tevens gebeuren dat een bepaald geneesmiddel tijdelijk uit voorraad of van de markt is gehaald. In al die gevallen – en er zijn nog talloze andere voorbeelden – kan een magistrale bereiding van de apotheker, dat 100% afgestemd wordt op de patiënt, een kwalitatief alternatief bieden.

Een gepersonaliseerd geneesmiddel als de magistrale bereiding is een behandeling die u 100% op het lijf is geschreven… net zoals ook het maatpak van de kleermaker u als gegoten zit.

Enkel op voorschrift en in de beste condities bereid

Een magistrale bereiding wordt enkel door de apotheker bereid als de arts (huisarts of specialist) zo’n gepersonaliseerde behandeling voorschrijft. Met het voorschrift van de arts gaat de apotheker aan de slag in zijn officina. Het bereiden van geneesmiddelen is iets wat apothekers al eeuwenlang doen, maar de magistrale bereidingen van vandaag worden gemaakt in optimale omstandigheden, op basis van gevalideerde formules, volgens strenge bereidingsregels, met gecontroleerde grondstoffen en zeer nauwkeurige instrumenten. En dat allemaal om geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit te garanderen. 

Geen huis-, tuin- en keukenmiddel

“De huisbereide hoestsiroop en tabletten tegen keelpijn die ik bij verkoudheid haal bij mijn apotheker, zijn dat ook magistrale bereidingen”? Neen, dergelijke huisbereidingen zijn wat men noemt “officinale bereidingen”. Dat is niet hetzelfde als een magistrale bereiding.

Een officinale bereiding bestaat evenzeer uit kwalitatieve bestanddelen en wordt met evenveel zorg bereid als de magistrale bereiding, maar moet minder strikte bereidingsformules volgen. Daardoor kan de apotheker een recept op zijn eigen manier samenstellen - mits de bereiding voldoet aan de strenge kwalitatieve vereisten uiteraard. Een officinale bereiding kan u zonder voorschrift verkrijgen bij de apotheker, voor een magistrale bereiding heeft u een voorschrift van de arts nodig. 

Worden magistrale bereidingen terugbetaald?

De magistrale bereidingen die de apotheker realiseert, kunnen deels of volledig vergoed worden door de verzekering voor geneeskundige

verzorging. Als de producten die in een magistrale bereiding worden gebruikt, beantwoorden aan de voorwaarden die worden voorgeschreven door

de verzekering, en als de grondstoffen in de samenstelling voorkomen op de lijst van vergoedbare producten in België, zal uw magistrale

bereiding terugbetaald worden. Als u daarover vragen hebt, aarzel niet om raad te vragen aan uw apotheker. 

Een magistrale bereiding is iets voor jou?

Wenst u graag meer informatie over de magistrale bereiding, praat er dan over met uw apotheker. Hij zal u adviseren en al uw vragen beantwoorden. Bent u overtuigd dat een magistrale bereiding u verder kan helpen, dan kan u uw arts daarover aanspreken tijdens een volgende consultatie. Want de kunst van het bereiden mag dan wel “zo oud als de straat” zijn, de magistrale bereiding is verre van uit de mode. Een geneesmiddel op maat? Dat is de toekomst.