Allergieën

Seizoensgebonden Rhinitis: de allergie van de lente

Veel personen hebben last van de seizoensgebonden symptomen van allergische rhinitis, beter bekend als hooikoorts. Deze allergie voor stuifmeel wordt seizoensgebonden genoemd, omdat ze vooral van het vroege voorjaar tot het einde van de zomer optreedt.

De ster van dit vroege seizoen is de berkenboom, op de hielen gevolgd door andere bomen en struiken. Deze zullen vervolgens plaats maken voor de grassoorten (hooi, rogge, gras, tarwe, maïs) van eind mei tot half oktober.

Maar hoe tast dit stuifmeel uw lichaam aan? Als u in direct contact komt met pollen of ze inademt, reageert uw immuunsysteem. Dat is wanneer histamine vrijkomt. Dit veroorzaakt vervolgens ontstekingen van uw neusslijmvliezen en ogen!

Hoe de symptomen van een pollenallergie beperken?

Op het platteland leven, omringt door bomen als u last heeft van allergieën, is geen pretje. Volgende tips helpen u alvast een handje:

1. Hou de ramen overdag dicht. Ventileer eerder 's nachts als het stuifmeel op de grond ligt of als het regent.

2. Laat uw kleding niet buiten drogen, anders kan het doordrenkt raken met stuifmeelkorrels!

3. Maak uw interieur regelmatig schoon, vooral tapijten.

4. Was uw haar voor u gaat slapen om nachtelijke aanvallen te voorkomen.

5. Reinig uw neus met een zoutoplossing.

6. Vermijd het gebruik of de consumptie van volgende factoren: sigaretten, parfum, schoonmaak- of doe-het-zelfproducten, enz.

Voor een medische behandeling die aan uw behoeften voldoet, aarzel dan zeker niet om er met uw apotheker over te praten!