Hier komt de buikgriep weer

De buikgriep of de gastro-enteritis evolueert onder de vorm van een winterse epidemie, van november tot maart, met een piek in de koude periode.

Het is het heel besmettelijke rotavirus, dat de verantwoordelijkheid draagt en dat liefst jonge kinderen als doelwit neemt. Daarom het belang van voorzorgsmaatregelen !

Wat kunnen we doen ?

De behandeling is vooral een strijd tegen uitdroging, dit kan heel snel optreden, al na enkele uren bij baby’s (droge lippen, blauwe kringen onder de ogen, bleekjes, futloos)

Om uitdroging te voorkomen moet het kind drinken, er bestaan orale herhydraterende oplossingen in de apotheek. Bij borstvoeding is er geen probleem maar de moeder laat het best fruitsappen en groenten vallen gedurende enkele dagen.

De grootste meerderheid van de jonge kinderen die aan buikgriep lijden kunnen in alle veiligheid hun gewone melk blijven drinken. In enkele gevallen moet men soms overschakelen op een andere melk, dit moet met de kinderarts besproken worden.

Wanneer het kind al vast eten krijgt past men best de voeding aan: rijst, gekookte wortelen, pasta, fruit (bananen, kweeperen, gekookte appelen) zijn efficiënt tegen buikloop.

De probiotica kunnen de bacteriële darmflora, die deels vernietigd werd door de buikloop, terug op peil brengen. Vraag raad aan uw apotheker.

Een afspraak bij de arts is een must voor kinderen beneden de twee jaar en voor alle anderen bij wie de koorts en de buikloop blijven aanhouden na 24 uur behandeling of wanneer er zich bloed in de stoelgang bevindt.

Wat is een buikgriep ?

De infectie manifesteert zich vooral door buikloop, braken, koorts of buikpijn.

Hoe voorkomt men de buikgriep ?

Een goede hygiëne blijft de efficiëntste manier om de gastro-enteritis te bekampen.

Hoe ? Door regelmatig de handen te wassen : voor het eten, na een bezoek aan de badkamer, bij het thuiskomen na het werk, etc… In een familiaal kader is het aangewezen om de oppervlakte van het aanrecht en de wastafels te ontsmetten. De WC-pot wordt ontsmet met javel. Alle contact met het eten, het water en de persoonlijke voorwerpen van de zieke vermijden.

Het is aangeraden om alle kinderen van Europa in te enten tegen het rotavirus, dit zou de frequentie van gastro-enteritis verminderen en de gevolgen van een hevige buikloop op een risicoleeftijd beperken.