Hoe moet je een stoffen mondmasker gebruiken?

Aanbevolen vanaf 04 mei

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april heeft de Eerste Minister Sophie Wilmès aangekondigd dat het dragen van beschermend materiaal dat de mond en neus bedekt, vanaf 4 mei aanbevolen zal zijn in de openbare ruimte en wanneer fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Het dragen van een mondmasker zal vanaf dan verplicht worden op het openbaar vervoer vanaf 12 jaar. Je draagt het vanaf dat je het station of de halte betreedt. Op de werkvloer zal een mondmasker verplicht zijn waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. In de scholen zullen mondmaskers in een latere fase verplicht worden voor kinderen vanaf 12 jaar en voor het personeel.

Belangrijk!

De aanbeveling om een mondmasker te dragen, is niet ter vervanging van de eerdere richtlijnen. Ze dient ter aanvulling van de basishandelingen ter bescherming (je handen regelmatig wassen, een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen, hoesten of niezen in een papieren zakdoek of in je elleboog).

Een goed gebruik van een masker is essentieel!

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Het mondmasker moet aan bepaalde criteria voldoen om deze bescherming te bieden, maar het moet vooral op de juiste manier worden gebruikt. De overheid heeft een webpagina gelanceerd “Stoffen mondmaskers : ik bescherm jou - jij beschermt mij ”. Daarop vind je het antwoord op veel gestelde vragen als: Waarom wordt een mondmasker aangeraden? Hoe maak ik een stoffen mondmasker? Hoe moet ik zo’n masker gebruiken?

Je vindt ook nuttige informatie op Maakjemondmasker.be , met onder andere video’s waarin heel eenvoudig uitgelegd wordt hoe je een masker moet dragen, wanneer je het moet dragen, hoe je het moet afdoen en bewaren… Ga meteen naar de video’s door hier te klikken.