Rookstop

Roken 

Rokers zijn meestal verslaafd aan de nicotine in de tabaksrook. Deze stof bereikt 7 seconden na het inhaleren de hersenen. Nicotine imiteert, activeert en versterkt sommige signalen in de hersenen waardoor je je opgewekt, rustig en ontspannen kan voelen. Vanaf de eerste nicotine-inhalatie past het lichaam zich aan waardoor je steeds meer nicotine nodig hebt om hetzelfde effect nog te voelen. Hierdoor wordt je afhankelijk en dat merk je als je wil stoppen. Roken is een groot nadeel voor de gezondheid en het beïnvloedt eveneens negatief de opname van medicatie.

Voordelen van het stoppen 

Stoppen met roken verbetert de gezondheid. Al na amper één dag mag je positieve effecten verwachten. Maar dit is nog maar het begin! 

Na 20 minuten verbetert je bloeddruk en bloedsomloop in je handen en voeten.
Na 8 uur is de zuurstofvoorziening in je bloed weer normaal.
Na 24 uur beginnen je longen zich te reinigen. Dit kan gepaard gaan met meer hoesten de eerste weken, wat normaal en zelfs gezond is.
Na 48 uur verbetert je reuk en smaak.
Na 72 uur adem je vrijer en ben je minder snel buiten adem.
Na 2 tot 12 weken verbetert je bloedsomloop in het algemeen.
Na 3 tot 9 maanden hoest en ‘piep’ je duidelijk minder bij het ademhalen.
Na 1 jaar is je risico op een hartziekte met de helft gedaald.
Na 5 jaar is ook het risico op kanker in je mond, slokdarm en blaas met de helft verminderd.
Na 10 jaar is je risico op longkanker met de helft afgenomen. Je risico op een beroerte is nu even groot als voor iemand die niet rookt.
Na 15 jaar is je risico op een hartziekte even groot als voor iemand die niet rookt. Je kans op overlijden is nu praktisch even groot als voor iemand die nooit heeft gerookt.

Hoe begin je er aan? 

Je kan het proberen in je eentje, of sommige patiënten laten zich bijstaan door de volledig gratis telefonische zelfhulplijn 0800/111 00. Er bestaat ook een tabakstop-app, een gratis tool die dagelijks ondersteuning biedt voor mensen die een rookvrij leven willen. Je kan ook begeleid worden door individuele gesprekstherapie of onder leiding van een erkend tabakoloog. Hiervoor is een jaarlijkse tegemoetkoming voor 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Rookstopmiddelen, verkrijgbaar bij je apotheker, kunnen ook ondersteunend werken.

Enkele tips om gemakkelijker te minderen:

- Bepaal voor jezelf een datum dat je stopt en deel deze datum ook met vrienden & familie.

- Zoek een stopmaatje of begeleiding.

- Stel de eerste sigaret van de dag zo lang mogelijk uit.

- Zoek afleiding en laat je aansteker thuis.

- Spreid de sigaretten zoveel mogelijk over de dag.

- Gebruik nicotinesubstitutie zoals Nicorette of Niquitin om het aantal sigaretten af te bouwen en vervolgens te stoppen.

Rookstopmiddelen in de apotheek

Als je wil stoppen met roken voelt je lichaam dat het iets tekort komt en dat geeft ontwenningsverschijnselen. Uit onderzoek is gebleken dat een intensieve begeleiding gecombineerd met nicotinevervangers de slaagkansen vergroot. Deze hulpmiddelen kan je bij ons in de apotheek komen halen en zijn afgestemd op jouw rookgedrag. Ze zorgen voor nicotinesubstitutie waardoor de rookstop gemakkelijker verloopt. Deze bestaan in de vorm van een patch, zuigtablet, kauwgom, inhaler of mondspray.

Nicotinepleisters

Nicotinepleisters zorgen voor continue vrijgave van nicotine. Haal de pleisters er ’s nachts af om irritatie te voorkomen.

Zuigtabletten

Deze kunnen gebruikt worden op momenten waar je intense nood ervaart aan extra nicotine. Deze kunnen gebruikt worden in combinatie met pleisters. 

Kauwgom

Niet gebruiken zoals een gewone kauwgom! Dan gaat deze de maagvertering aantasten. De kauwgom is veel doeltreffender als je 15 seconden langzaam kauwt, 30 seconden wacht en opnieuw 15 seconden kauwt en zo herhaalt. Parkeer tussendoor de kauwgom tussen wang en tandvlees. Deze kunnen gebruikt worden op momenten waar je intense nood ervaart aan extra nicotine en ook in combinatie met pleisters.

Inhaler 

Deze kunnen gebruikt worden op momenten waar je intense nood ervaart aan extra nicotine. Deze kunnen gebruikt worden in combinatie met pleisters.

Mond spray 

Deze kunnen gebruikt worden op momenten waar je intense nood ervaart aan extra nicotine. Deze kunnen gebruikt worden in combinatie met pleisters.

De beste resultaten worden behaald bij combinatie van verschillende nicotinevervangers want zo kan je inspelen op continue en acute noden. 


Bronnen

www.tabakstop.be 

https://www.stopathon.be/nl