Wat is wagen- of reisziekte?

Wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd, is een gevoel van misselijkheid dat je krijgt wanneer je met de auto, boot, vliegtuig of trein reist.

Terwijl ons onderlichaam het signaal geeft dat we stilstaan of zitten, registreren de ogen bewegingen. Het evenwichtsorgaan stuurt dan gemengde boodschappen naar de hersenen over de positie van het lichaam. Bijvoorbeeld wanneer je in een vliegtuig zit, je kan geen turbulentie zien, maar wel voelen. Dergelijke verwarring kan misselijkheid en/of zelfs braken veroorzaken.

Elke vorm van reizen, op het land, in de lucht of op het water, kan iemand ongemakkelijk maken. Soms kunnen kermisattracties en speeltoestellen voor kinderen wagenziekte veroorzaken.

Kinderen tussen de leeftijd van 2 tot 12 jaar hebben de meeste kans op wagenziekte. Bij zwangere vrouwen zien we eveneens een hogere kans. Wie regelmatig reist, heeft minder de neiging om wagenziek te worden.

Wat zijn de symptomen van wagen- of reisziekte?

Wagenziekte veroorzaakt meestal maagklachten (misselijkheid, braken). Een persoon met wagenziekte wordt vaak bleek of klaagt over hoofdpijn.

Je kan volgende symptomen hebben als gevolg van reisziekte:

- Koud zweet;

- Bleek zien;

- Misselijkheid;

- Braken;

- Evenwichtsstoornissen.